Sefaranas

O anjeloch, channelingu, harmónii, feng šuej a tak trocha o mne…..

Druhy cajov


zeleny cajZELENY CAJ     -  lahodka z Azie

Ludia v Cine uz pred viac ako 4 000 rokmi vyuzivali liecive ucinky zeleneho caju. Bol  ludovym napojom a vysoko sa cenil ako liek. Coskoro sa rozsiril po celej Azii.

S objavenim tohto caju sa spaja mnoho legiend. V Cine sa rozprava o cisarovi Sen-nungovi, ktoremu padajuci listok z nedalekeho rastuceho divokeho krika nahodou sfarbil variacu sa vodu. Sen-nung dlho nerozmyslal a ochutnal nadherne vonajuci napoj s lahodnou chutou, ktory mu, navyse dodal novu silu.

Tazko povedat, ci prave Sen-nung skutocne objavil tento caj. Iste vsak je, ze koliskou dnesneho zeleneho caju je Cina, kde cajove rastlinky kultivovali v klastnornych zahradach. Odtial vyrazil caj na svoje vitazne tazenie. Po Tibete, Japonsku a Indii objavila tento lahodny napoj aj Europa a Rusko.

Co v sebe skryva? Zeleny caj obsahuje kofein. Na rozdiel od cierneho caju alebo kavy sa vsak viaze na triesloviny, a tak sa siri po tele jemne a pomaly a ma dlhsie trvajuce povzbudzujuce ucinky. Cajovy kofein navyse povzbudzuje latkovu vymenu, prekrvovanie mozgu a zvysuje koncentraciu a schopnost ucit sa. Kavovy kofein zasa ovplyvnuje cinnost srdca a krvny obeh.

Dobry na travenie  Horke  triesloviny nedodavaju caju len jeho zvlastnu aromu. Aktivuju travenie i latkovu vymenu a su nenahraditelne svojim upokojujucim posobenim na zaludok a na creva.

Mnoho vitaminov. Zeleny caj obsahuje mnoho zivotne dolezitych vitaminov : vysoko koncentrovany vitamin C a betakaroten (provitam A). Oba vitaminy sa pokladaju za antioxidanty zneskodnujuce volne radikaly. Zeleny caj svojimi ucinkami chrani bunky a je vyznamnym pomocnikom v boji proti rakovine, pomaha zabranit jej vzniku.  

Mineralne latky. V zelenom caji sa okrem vysokeho podielu fluoru a  manganu nachadzaju aj  stopy zinku, medi a mnohych dalsich latok dolezitych pre zivot. Ak pocas  celeho dna vypijete len liter zeleneho caju, zabezpecite si viac ako polocivu svojej dennej potreby manganu. Tato mineralna latka je dolezita pre tkaniva, odvadzanie skodlivin z tela a na posilnenie imunitneho systemu. Fluor sa zasa stara o pevne kosti a zdrave zuby.

Hvieza EGCG. EGCG je rastlinna substancia, ktora v spojeni s dalsimi latkami moze zastavit rast rakovinovych buniek v zaludku, v peceni a na kozi. Okrem toho EGCG zabranuje zrazaniu krvi a predstavuje tak prevenciu ochoreni krvneho obehu, porazky a infarktu.

i n f o :

- zeleny caj pochadza z rovnakeho krika cajovnika ako cierny caj. zmenu jeho farby, aromy aj ucinkov sposobuje vyhradne sposob spracovania

- listky zeleneho caju sa susia ihned, stava z buniek v nich zostava uzatvorena a nemoze nastat proces fermentacie, potom sa listky zacinaju zvinovat a zostavajuca tekutina postupne odchadza

- koniec  – listky sa rychlo vysusia, roztriedia a zabalia 

Prehlad najdolezitejsich druhov caju

ZELENE CAJE z Ciny

  • Gun Powder  – male cajove gulocky pri zalievani horucou vodou praskaju, chut je hruba a silna
  • Chun Mee – jednoducha kvalita, ktora vas presvedci  sviezou a lahkou vonou
  • Oolong – napoly cierny a napoly zeleny caj, proces fermentacie sa priblizne v polovici prerusi
  • Jazminovy caj - k napoly fermentovanemu oolongu sa primiesavaju cerstve jazminove kvety, bezpodmienecne treba dbat na dobru kvalitu

ZELENE CAJE z Japonska

  • Bancha - cajova odroda nizkej kvality, caj ma hrubu aromu
  • Gyokuro – najlepsi a najdrahsi druh caju, na ktory sa pouzivaju  len velmi jemne listky, silna aroma
  • Matcha – klasicky caj japonskych cajovych ritualov vo forme prasku, chut je koncentrovane drsna
  • Sencha – narodny napoj krajiny, lahko horku aromu podfarbuje stopa kvetinovej sladkosti

green-tea-shadedPRIPRAVA ZELENEHO CAJU

  1.  Dajte varit 1 l vody na caj a potom nechajte ochladit asi na 70*C (*-je ako znak stupna). Do kanvice dajte 3-5 zarovnanych  lyziciek caju (=5 salok). Zalejte vodou.
  2. Caj nechajte vyluhovat. Obycajne druhy 1 minutu, dobre druhy maximalne 3 min. Dlhsie luhovanie dodava caju horku aromu a vytracaju sa povzbudzujuce ucinky.
  3. Caj prelejte cez jemne sitko do druhej, vyhriatej kanvice. Pite bez cukru alebo len trochu  osladeny.
  4. Cajove listky mozete zaliat dva alebo trikrat. V takom pripade nechajte vyluhovat len polovicu caju.

Dobry aj pre krasu       Zeleny caj nepomaha len vnutorne, ale je schopny aj navonok ukazat, co vsetko sa v nom skryva. Triesloviny posobia na pokozku, takze je napnutejsia, a vdaka jeho protizapalovym ucinkom podrazdenie z  zacervenanie koze rychlo ustupuje. Vlasy vdaka zelenemu caju  ziskaju zamatovy lesk.

 

                                                     * * * * * * * * * *

 

pu-erhPU – ERH   maly cinsky zazrak

Caj Pu-erh pochadza z rovnakeho cajovnika ako zeleny caj. Jeho liecive ucinky su teda pochopitelne. Pu-erh vsak pochadza z urcitych oblasti Ciny. Rastie len na Juhozapade ciny, v provincii Jun-nan  v okoli oblasti Pu-erh, po ktorej dostal nazov.  Stromy Pu-erh sa rozvinu v celej svojej nadhere len v klime tohto regionu. Z malych cajovych rastlin sa postupne stavaju prastare povodne stromy s velmi silnymi , nezvcajne velkymi listami, vdaka ktorym strom dostal cinsky privlastok “dayeh”,  pouzivany tamojsimi obyvatelmi.

Len tazko mozno uverit, ze tento strom moze byt pribuzny s cajovymi krikmi zeleneho a cierneho caju. Ak vsak dayeh rastie v inych oblastiach, tiez dosiahne len velkost krika. Dovodom je strihanie a nepriazniva klima.

Od zelenych listkov k cervenemu caju  Po zbere sa velke zelene listy dayeh dostanu do lisu. Takto sa bunky listov narusia a fermentacia, premena bunkovej stavy, sa moze zacat. Vtedy sa daju do prace specialne bakterie. Pocas mnohorocneho procesu sa povodne zelene listky menia na cervene. Caj pu-erh je na svete.

pu_erhDobry caj pu-erh potrebuje svoj cas. Cim dlhsie moze caj dozrievat,lepsie povedane, cim dlhsie je uskladneny nalamany a bakterie z bunkovych stiav na nom mozu pracovat, tym sa stava cennejsim. Sestediastrocny pu-erh je raritou a nie je prave najlacnejsi, ale kupa sa vyplati. Dozrieva ako dobre vino.

Kvalita tohto caju je vyvesnym stitkom kazdeho vyrobcu. Aby sa vsak zabezpecila, od sameho zaciatku sa starostlivo sleduje produkcia. Kvalita sa lisi podla zberu a sposobu spracovania. Vyrobcom pri rozdelovani a nakupe tohto caju pomaha desat kvalitativnych stupnov. Najlepsi a, prirodzene, aj najdrahsi je caj s cislom 1.

V Cine sa caj pu-erh od nepamati pije po cely zivot, od mladosti az do staroby, a kazdy den. Jeho liecive ucinky vsak odhalili az koncom 15. storocia. Medzitym sa caj stal pevnou sucastou tradicnej cinskej mediciny.

Kto sa po prvykrat napije  tohto caju, mozno sa uskrnie. Intenzivna, drsno zemita prichut nevyhovuje kazdemu. Sposobuju ju horke zlozky obsiahnute  v caji. Pu-erh ich obsahuje cely rad. Nenechajte sa vsak odradit. Prave tieto latky povzbudzuju travenie. Rovnako ako zeleny caj aj pu-erh ponuka dostatok “jemneho” kofeinu, ktory vam doda culost a vykonnost bez toho, aby vas vnutri rozburil.

Saponiny, druhotne rastlinne latky, posobia cez bunkovu memranu creva. Viazu cholesterol prijimany potravou a okamzite ho zasa vylucuju, takze nema sancu sirit sa po tele a zvysovat cholesterol. Saponiny tak nepriamo posilnuju aj nervovu  sustavu, viazu prebytocne zlcove kyseliny a chrania pred chorobami sposobovanymi bakteriami, virusmi a pliesnami.

i n f o :

- Pu-erh musi byt nastrihany nahrubo, lebo len vtedy sa docieli velmi dobra kvalita

- skontrolujte si zlozenie, vrecka nesmu obsahovat praskovity caj, ktory je len odpadovym produktom pri vyrobe kvalitneho caju

- ani caj lisovany do kociek ci gulocok sa nemoze chvalit vysokou kvalitou, farmari lisuju listky do tohto tvaru len pre jednoduchsi transport, fakt, ze pri tomto procese treba caj rychlo zohriat, nie je velmi priaznivy pre latky, ktore obsahuje, vacsina sa ich vytrati

tea 9PRIPRAVA CAJU PU-ERH

1. Nechajte zovriet 1 l vody na caj. Do kanvicky dajte 5 zarovnanych lyziciek caju (=5 salok), zalejte vodou.

2. Caj nechajte vyluhovat: po 2-3 minutach vynikne mierne zemita prichut, ale povzbudzujuce ucinky su podstatne slabsie. Ak sa caj luhuje dlhsie ako  10 min, dokazu ho vypit len ludia, ktori su nanho zvyknuty a do urcitej miery chutovo apaticki. Tomu, kto ma citlivy zaludok, pomoze, ale treba sa zmierit s jeho pomerne dominantou zemitou prichutou.

3. Caj prelejte cez jemne  sitko do druhej, vyhriatej kanvice. Vychutnajte si ho cisty alebo s troskou medu, javoroveho alebo agatoveho sirupu alebo listami stevie.

4. Mozete urobit az 4 cajove nalevy po sebe. V tom pripade nechajte caj luhovat len polovicu casu.

Cajovy zurik s Pu-erh  Dobre vlastnosti  tohto caju sa prejavia ako mimoriadne zvodne, ak ho budete podavat ako koktejl alebo drink. Ochuteny niekolkymi prisadami predstavuje drazdive osviezenie, extravagantne pohladi podnebie a sucasne je zdravym pozitkom. Co viac si pozvani priatelia mozu zelat. Nasledujuci recept prijmite ako namet, vasej fantazii sa medze nekladu.

Recept:    0,5 l caju pu-erh

                    0,5 l lubovolneho cideru (nizkoalkoholickeho mustu)

                     1 lyzica medu, kusok chemicky neosetrenej citronovej kory

                     2-3 vetvicky maty, niekolko kociek ladu

Postup:  vsetky prisady okrem ladu zamiesajte a asi na hodinu nechajte v chladnicke vyluhovat. Do velmi uzkych, vysokych poharov vlozte kocky ladu a nalejte drink.

 

                                                     * * * * * * * * * * * *

 

yerba_mateCAJ ” MATE “  zelene indianske  zlato

Jeho vlastou je slnecna Brazilia: strom mate je vlastne polotropicka vzdyzelena cezmina paraguajska, ktora sa tu pestuje oddavna. Indiani mali vo zvyku vkladat si listy tohto vzdyzeleneho stromu do ust a rozvazne ho prezuvat. Bol jich “darcom sil”. Dnes sa palma mate vyuziva predovsetkym na vyrobu caju.

Dobyvatelia zo Spanielska a Portugalska celkom prepadli indianskemu zlatu. Nadchla ich chut a predovsetkym ucinky  tohto caju. V 16. storoci priviezli prvy caj mate aj do Europy. Netrvalo dlho a caj mate sa zacal tesit velkej oblube aj tu. V dvadsiatich a tridsiatich rokoch 20. storocia sa dokonca stal modnym napojom. Dnes caj mate preziva svoju renesanciu.

Objav! Sposob, akym sa mate siri, po dlhy cas halilo tajomstvo, pretoze semienka neklicili. Az konecne misionari pozorovali   bazanty, ktore semienka zobali a potom ich vylucovali trusom. Prave na tychto miestach vyrastali stromceky mate, a tak zacali semienka pridavat do krmiva pre sliepky a fungovalo to! Odvtedy uplynulo viac ako 250 rokov.   Casy sa menia    Od tych cias obchod s mate prekvita a plantaze so stovkami stromov nie su nijakou vzacnostou. Pracu sliepok prebrali stroje, ktore jednoducho semienka polamu. Takto pripravene sa sadia do urodnej pody av klimatickych podmienkach Juznej Ameriky sa im vynikajuco dari.

Ako sa caj zbiera   Na caj su vhodne len mlade listky zo stromu. Cerstve asi ako prst hrube konariky sa opatrne susia nad otvorenym ohnom alebo volne zavesene vo vzduchu.

240px-Yerba-mate-misionesV dalekych koncinach Juznej Ameriky je bezne privitat kazdeho navstevnika cajom mate. Tradicne sa serviruje vo vydlabanej tekvici alebo vo zvlastnej nadobe nazyvanej “cuia”. Mate putuje dokola a kazdy sa napije vzacneho napoja kovovou rurkou, ktora ma na spodnej strane sitko.  Priblizne polovica kofeinu obsiahnuta v caji  mate sa rovnako ako v zelenom caji a caji pu-erh viaze na triesloviny. Preto nie je volne dostupna a potrebuje urcity cas, aby mohla zacat posobit. Caj ma skutocne hrubu chut, na ktoru si najskor treba zvyknut. Mozu za nu  horke zlozky, ktore pri luhovani prechadzaju do caju. A prave ony trochu urychluju latkovu vymenu a travenie.

Vybrane biolatky Aktivne biolatky zlepsuju zdravie, napriklad saponiny sa staraju o spravnu hladinu cholesterolu, dobre fungujuci imunitny system a dalsie zalezitosti. Flavonoidy su zasa nasimi partnermi v prevencii rakoviny. Vzhladom na svoje silne antioxidacne posobenie prakticky nedavaju sancu volnym radikalom. Navyse posobia protizapalovo, odvadzaju skodliviny a rovnako ako saponiny znizuju hladinu cholesterolu.

Single, Double, Triple – vyberte si sami

Zaryti puritani nedaju dopustit na caj mate, zaliaty horucou vodou bez dalsich prisad. Tvrdia, ze vsetko ostatne zhorsuje jeho aromu. Napadita kompozicia zasa slubuje pozitok a zmenu.

tea 31PRIPRAVA CAJU MATE      1.Nechajte zovriet 1l vody na caj. Do kanvicky dajte asi 5 zarovnanych lyziciek caju (=5salok), na slabsi nalev len 4 lyzicky.

 2.Caj nechajte vyluhovat az 10 min. Cim dlhsie,  tym bude chut silnejsia. Povzbudzujuce ucinky postupne slabnu.

 3. Caj pecedte cez jemne sitko do inej, vyhriatej kanvicky. Podavajte ho cisty alebo s citronovou stavou a  s trochou javoroveho sirupu.

4. Listky mozno preliat len raz. Nikdy nie viackrat.

Povzbudzuje chut do jedla, na dobru naladu, dobre travenie, pre pozitok……

  • Zmes “Lemon” : mate, slnecnicove kvety a citronela
  • Zmes “Earl Grey”: mate, nevadzove kvety a citronela
  • Zmes “Coko”: mate, kaktusove kvety, kusky mandli, kakaove boby a cokoladova aroma (da sa kupit v obchodoch so zdravou vyzivou)
  • Zmes “Exotika”: mate, kusok skorice, badian, klinceky, struhany kokos a semena guarany
  • Zmes “A la orange”: mate, pomarancove kvety, sarsaparila, svatojanske bylinky
  • Zmes “Dobra nalada”: mate, kusky jablk, listy malinovnika a ostruziny ( vzdy zmiesat 50g caju mate s 2 lyzicami ostatnych  prisad, luhovat 5-10 min)
  • Mate “National”:  1 l caju mate, stava z 1 citrona, 1-3 lyzice medu, 1 mala vydlabana tekvica (v tvare salky), niekolko kuskov citrona priprava: horuci caj miesajte s citronovou stavou a s medom, kym sa med nerozpusti a potom nalejste do tekvice, citron pokrajajte na platky a okraje tekvice nomi ozdobte. tip: caj mozete zaliat aj priamo vo vydlabanej tekvici, zaveste do nej cajove listky v cajovom filtri z platna alebo papiera.

 

                                              * * * * * * * * * * * * *

 

LapachoParts1Caj LAPACHO    kora zo stromu zivota

Kora zo stromu zivota – kedysi ho vyuzivali Inkovia, dnes si na nom pochutnavame aj my. Caj lapacho je znamy ako vseliek vdaka tomu, ze obsahuje mimoriadne cenne kombinacie ucinnych latok. Povodni obyvatelia Juznej Ameriky hovoria stromu lapacho (Bignoniaceae), z ktoreho kory sa tento caj vyraba, strom zivota alebo strom Bohov. Inkom musel byt tento strom napadny, lebo aj v hustej zelenej dzungli vynikal jedinecnou krasou svojich kvetov. Instinktivne si odstrihavali rozne casti stromu, spracuvali ich a coskoro zistili, ze kora ma lievice ucinky. Od tych cias zacali Inkovia vyuzivat koru stromu lapacho ako liek. Aj medicinmani a samani s uspechom vyuzivali znalosti, odovzdavane z jednej generacie na druhu. Cal lapacho sa stal neodmyslitelnou sucastou juhoamerickeho ludoveho liecitelstva.

Dnes sa stromy lapacho, rovnako ako pred davnymi rokmi, najlepsie citia v juamerickych dazdovych  pralesoch, ale obcas sa vyskytuju aj v Indii. Vyuziva sa z nich len vnutorna kora. Pri vyrobe caju sa najskor opatrne odstrani vonkajsia kora, a ked je vnutorna obnazena, mozno ju olupat a nastruhat.

Cim starsi tym lepsi  Kto chce dosiahnut co najucinnejsi pomer obsiahnutych latok, musi byt trpezlivy. Strom az po takmer  polstoroci zacne produkovat koru, ktora obsahuje tieto koncentrovane, a teda velmi cenne latky. Napokon, nie je to az tak dlho. Stromy lapacho sa tesia vybornemu zdraviu 700 rokov.

Liecivy multitalent   Povest caju lapacho priniesla jedinena koncentracia neuveritelneho mnozstva ucinnych latok, ktorych ucinky spocivaju prave v ich suhrnnom posobeni. Tri az styri salky denne stacia, ale ak chcete pit viac, mozete. V nijakom pripade by ste vsak nemali vypit tohto caju viac ako liter.

lapachoSila pre imunitny system  Pite caj lapacho pravidelne. Povzbudi vase bunky a pomoze posilnit imunitny system a obranyschopnost tela. Tymto sposobom sa dari udrzat bakterie a virusy v sachu alebo dokonca ich celkom zneskodnit. Ked sa priblizi nejaka vlna prechladnutia, nemajte teda strach. Lapacho dokaze zmiernit aj prejavy alergii, ako je napriklad senna nadcha. Pamatajte vsak, ze caj vam poskytne zo seba to najlepsie len vtedy, ak ho budete pit denne. Caj lapacho obsahuje tzv. chinony. Rastlinam pomahaju pri latkovej premene. V ludskom organizme chinony na seba viacu volne radikaly a tak ho chrania pred rakovinou a chronickymi ochoreniami, ako je napriklad cukrovka. Dobry na rany  Kora z lapacha, bohata na tanin (sucast triesloviny), ktory posobi zvierajuco, stahuje kozu a sliznice. Ak potriete cajom male rezne rany alebo mierne popaleniny, budu sa rychlejsie hojit. A co viac: dalsie latky sa postaraju o to,  ze rana sa bude sucasne cistit a vznikajuce zapaly skor odozneju.

i n f o :   – pri “zdravom” zbere sa stromy lapacho nemusia v pralese vyrubat, potrebna kora sa odstranuje a potom znova dorasta, jeden rok pokoja – a mozno zasa zacat zbierat

- postupne vznikli aj farmy, kde sa stromy lapacho pestuju tak, aby vyhovovali poziadavkam producentov caju

Vasa odmena: vitalita a spokojnost  Ak chcete svoje telo povzbudit do aktivity, lapacho je pre vas idealnym prostriedkom. Povzbudzuje cinnost criev a travenie, pomoha peceni pri odvadzani skodlivych latok z tela, odvodnuje ho a zbavuje kyselin. Navyse ma tento caj aj uvolnujuce ucinky. Pri strese v zamestnani alebo doma sa po 3-4 salkach ihned vyrazne upokojite a dostanete lepsiu naladu.

290px-Lapacho_TeerindePriprava caju LAPACHO  1. Do dostatocne velkeho hrnca dajte varit 1 l vody na caj. Zaroven nasypte do vody 1-2 kopcove lyzice caju (=5salok) a 5 min nechajte varit na miernom ohni prikryte pokrievkou.

2. Hrniec odlozte zo sporaka a nechajte luhovat dalsich 15-20 minut.

3. Caj prelejte cez jemne sitko do vyhriatej kanvice. Nemal by v nom zostat ani kusok konarika, pretoze potom zhorkne. Aby ste tomu zabranili, mozete do sitka vlozit kavovy filter.

4. Horuci alebo studeny caj (mozno ho velmi dobre uskladnovat v chladnicke) popijajte, pokial mozno bez prisad, medzi jednotlivymi jedlami.

Pozor:  Na pripravu nepouzivajte nadoby z cinu ani hlinika. poskodilo by to ucinky aj chut caju. Lepsie su materialy ako nerezova ocel, porcelan, kamenina alebo plasty.

 

                                              * * * * * * * * * * * * * *

 

rooibos tea 2ROOIBOS   lahodka z Juznej Afriky

V Juznej Afrike pozna caj rooibos, co je jeho miestny nazov, asi kazdy. Od nepamati je tu znamy nielen vdaka svojim liecivym ucinkom, ale aj vybornej chuti, a stal sa kazdodennym narodnym napojom. Nie div, ze postupne si rooibos ziskal meno aj v Europe.

Domoroda inspiracia    Jeden rusky emigrant, zhodou okolnosti odbornik v tejto oblasti a obchodnik s cajmi, pred takmer sto rokmi pozoroval, ako niektori domorodi obyvatelia Juznej Afriky vyrabaju z pichlavych listov maleho krika  kasu, ktoru potom susia na slnku a pripravuju z nej caj. Zvedavo to sam vyskusal a bol nadseny. Pre trh s cajmi objavil novy napoj.

Najvyssim znakom je kvalita  Pri vyrobe caju rooibos je alfou a omegou najvyssia kvalita, na ktoru dozera specialna organizacia. Krajina je na svoj zdravy caj pravom hrda.  Tento maly, len meter a pol vysoky krik, ma nemale poziadavky. Dobre sa citi len v clenitej krajine Cedrovych hor, v bezprostrednej blizkosti Kapskeho mesta. Tu ma tento krucinke  podobny krik v zime dostatok vlahy, nie vsak “mokre nohy”, a neohrozuje ho ani mraz, takze na jar priam srsi energiou. Jeho tenke konariky potom klesaju k zemi pod vahou spendlikovitych listov ako rybarske udice.

rooibos-vitaminova-bomba-v-cajiPrvykrat v osemnastich    Rok a pol-rocnemu kriku sa vo vyske 30 cm nad zemou po prvykrat orezavaju konariky. Potom sa na kopkach nechavaju 24 hodin fermetovat. Prave to dodava caju jeho aromu. Caj sa necha na slnku az dovtedy, kym v nom nezostane 10 % povodnej vlhkosti. Nakoniec sa pasterizuje a susi.

ROOIBOS: vyrazny profil  Nenechajte sa pomylit jeho zvodnou vonou. Tento caj nieje len chutny, ale skryvaju sa v nom aj netusene sily. A to najlepsie: mozete ho vypit, kolko len chcete. Rooibos neobsahuje ziadny kofein ani povzbudzujuce latky. Je presne ten pravy pre ludi s citlivym zaludkom, ale nie pre tych, ktori hladaju nejaky povzbudzujuci prostriedok. Caj vam pomoze, ked nemozete zaspat, ste velmi napati alebo vas trapia bolesti hlavy. Pel z kvetov, prach z domacnosti, zvieracie chlpy, to vsetko su neskodne latky, ktore vsak dokazu nejedneho cloveka priviest do zufalstva. Senna nadcha, svrbiace oci alebo kozne problemy su neprijemne. Vyhnut sa latkam, ktore tieto reakcie vyvolavaju, je prakticky nemozne. Rooibos zmiernuje nadmerne reakcie a velmi dobre ucinky ma najma pri casto sa vyskytujucich alergiach na potraviny.

Rooibos – je plny vyzivnych latok  Obsahuje prave tie latky, ktore vam dokazu pomoct. Je to zelezo, ktore sa neviaze ako v inych cajoch na triesloviny, ale telo ho ma volne k dispozicii. Dalej je to med  a dostatok vitaminu C , ktore mozu  vasim vlasom vratit lesk, spevnit nechty a prispiest k tomu, ze sa opat budete citit fit. Favonoidy, vitamin C a dalsie latky, ktore rooibos obsahuje , su tak isto schopne obmedzit negativne  vplyvy  radikalov.

i n f o :   – rooibnos v preklade znamena “cerveny krik”, tato rastlina, bohuzial, nema prilis dlhy zivot

- produktivita je len asi 10 rokov, potom musi ustupit mladsim

- ked krik zanika, sfarbuje sa na ohnivo cerveno, to dalo nazov kriku aj caju

rooibos-01PRIPRAVA CAJU  ROOIBOS  1. nechate zovriet 1l vody na caj, do kanvicky dajte asi 6 kopcovych lyziciek caju (=5 salok), zelejte vodou.

2. caj nechajte vyluhovat 2-3 minuty.

3. caj precedte cez jemne sitko do dalsej, vyhriatej kanvce, pite cisty alebo so saldkou smotanou, ci mliekom, cukor je zbytocny.

4. vsetky dalsie nalevy – mozu byt az 3 – nechajte luhovat uz len 1 minutu.

Rovnako lahodne: caj nechajte ochladit a zmiesajte ho s citronovou stavou. Velmi dobre chuti aj s rebarborou, slivkovou, ceresnovou alebo pripadne zakalenou jablkovou stavou.

 

                                   * * * * * * * * * * * *

200px-Kombucha_jarKOMBUCHA   milacik vsetkych

Vdaka svojim zivotodarnym ucinkom sa v Cine kombucha poklada za skutocny pramen vecnej mladosti. Dokonca sa hovori, ze ak sa pije denne, robi cloveka nesmrtelnym.

Caj + huba = kombucha  Kombucha je v skutocnosti huba alebo lepsie povedane, rosolovity lisajnik obsahujuci mnoho kvasiniek a bakterii. Na svoj rast potrebuje ako potravu caj a cukor. Osladena tekutina zacina kvasit a vznika lahodne drazdivy cajovy napoj s rovnakym nazvo, ako ma huba.

Importovana z Ciny  Nevieme presne, kto prvy objavil, co moze vzniknut z tejto huby a caju. Je vsak velmi pravdepodobne, ze kombucha pochadza zo starej Ciny. Odtial sa tento  medovozlaty az cervenkasty cajovy napoj postupne rozsiril do celeho sveta.

Kombucha ukryva poklad   Kombucha je napoj, ktory vam skutocne moze dodat silu! So stopou alkoholu, presne tym spravnym obsahom oxidu uhliciteho, troskou kofeinu a velkou porciou vitaminov – podla toho aky caj pouzivate – poskytuje tento osviezujuci napoj organizmu silu a energiu. Prirodzene, ak pijete kombuchu denne.  Neprehanajte vsak, jeden az dva pohare denne, asi  250 ml, celkom postacuju.

Darca sily  Tato specialna zmes doda vasmu telu silu a sviezi vas. Tonikum vam dokonca pomoze aj psychicky. Ak ste mali zly den, velmi rychlo sa opat dostanete hore a budete posobit cinorodo. Aj tzv. pravotocive mliecne kyseliny prispievaju svojou troskou do mlyna. Telo ich rychlo zuzitkuje a morgu dodavaju energiu. 

Chcete sa zbavit hlienov?  Pri zbavovani sa hlienov pracuje pecen na plne obratky. Kyseliny obsahujuce v cajovom napoji vytvaraju so skodlivymi substanciami, ako su skodlive latky z okoliteho prostredia – lieky, alkohol, nikotin – vazbu umoznujucu rozpustnost vo vode, a tak ulahcuju ich odburavanie. Tieto kyseliny spolu s enzymami upravuju aj crevnu floru, povzbudzuju proces travenia a staraju sa o najlepsie vyuzivanie zivin.

 i n f o :  – huba kombucha zvysuje ucinky caju, z ktoreho pripravujete konecny napoj

-  v Cine sa tato huba tradicne pouziva zaroven so zelenym cajom, u nas vacsinou s ciernym

- mozete vsak vyuzit ucinky aj inych druhov cajov, ako je caj mate, lapacho, rooibos ale aj bylinkove a ovocne caje

- caje by nemali obsahovat privela eterickych olejov, oleje posobia antibakterialne, a teda usmrcuju aj bakterie v hubach, takze nenastava kvasenie

- nevhodne su napr. caje – salviove, matove alebo rumancekove, mozete ich pouzit nanajvys v zmesi s inymi druhmi

Kombucha300PRIPRAVA CAJU KOMBUCHA – vlastnorucne vyrobena kombucha   1. vodu nechajte zovriet, nasypte caj a nechajte asi 10 min luhovat. Potom precedte cez sitko. Na zeleny caj nechajte vodu 5 min ochladit, az potom pridajte caj a nechajte 2-3 min luhovat.

2. Pridajte cukor a miesajte, kym sa nerozpusti. Caj nechajte vychladnut, az kym nie je vlazny. Potom ho nalejste do dobre vycistenej asi 2-litrovej sklenenej alebo  porcelanovej nadoby s velkym sirokym hrdlom.

3. Opatrne pridajte hubu kombuchu s nalevom. Nadobu prikryte gazou a upevnite gumickou. Neprikryvajte ju foliou ani inym podobnym materialom, lebo huba potrebuje dychat.

4. Postavte na tmavsie, ciste a teple miesto (idealna je teplota 23*C), aby huba mala pokoj. Neznasa pirame slnko, pohyb a prievan. Doprajte jej 10 az 12 dni, pri dlhsom zreni kombucha kysne.

5. Vyberte hubu so salkou nalevu a dajte ju di cistej nadoby. Zvysnu tekutinu precedte a vlejte do cistej flase.

180px-KombuchadangerPriprava:    1 l malo vapenitej vody ( pouzite mineralnu alebo pramenistu vodu)

                           1 az 2 kopcove lyzicky cerstvych cajovych listkov (cierny, zeleny, mate, bylinkovy alebo ovocny caj)

                           90g cukru

                            1 huba Kombucha so 100 ml  povodnej tekutiny   

T Y P :   - ak vam caj robi dobre, ake by to bolo asi s hubou samou? Obsahuje cenne latky, jej velku cast tvoria aktivne kvasinky, ktore kozi dodavaju vlhkost a napinaju ju

- hubu mez nalevu- tekutiny rozmixujte v mixeri a naneste na tvar, po 20 min oplachnite

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s

Sleduj

Prijímaj upozornenia na nové články na tvoj email.